viernes, 9 de noviembre de 2012

Receptes amb castanyes

Estem en plena tardor i al Montseny hi ha castanyers autòctons i donen unes castanyes boníssimes! Fa uns dies que n'estem recollint i algun vespre, fem castanyes a la llar de foc. Al Catalunya protagonitza, junt amb els panellets i els boniatos, la tradicional festa de la Castanyada que vam celebrar la nit del 31 d'octubre. 
Les castanyes del Montseny són més petites que les que trobem als mercats (són de Galícia) però de totes maneres tenen una mida prou bonica!
Les podem conservar per consumir-les durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté. Després cal desar-les en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. 



Podem cuinar-les de mil maneres i ara us adjuntaré algunes receptes que surten bé:



CREMA DE CASTANYES



Ingredients per a 4 persones:
  • Mig kg de castanyes
  • 1 tija d’api
  • 1 pastanaga
  • 1 porro
  • 1 ceba
  • 50 grs de mantega
  • 1 litre de brou suau de pollastre
  • 100 grs de bolets
  • sal
Preparació:
Pelem les castanyes i les escaldem per poder retirar la pela fina. Aboquem la mantega en un recipient, hi sofregim a foc suau la ceba ratllada, l’api, la pastanaga i el porro a bocins i quan estiguin lleugerament daurats hi afegim les castanyes durant un parell de minuts i el brou. Ho deixem coure tot durant una mitja hora i ho triturem amb una batedora fins a obtenir-ne un puré fi. Opcionalment hi podem afegir quatre cullerades de nata i rectifiquem de sal. En acabat saltem els bolets en trossets petits o en làmines i els escampem per sobre de la crema.
Bon profit!


CONILL AMB CASTANYES I BOLETS


Un plat molt clàssic i tradicional i a més a més, boníssim!!!

Ingredients:

1 conill a trossos
1/4 de castanyes seques
2 cebes
100 g aprox de bolets secs (en aquest cas, trompetes de la mort)
1 copa o got de vi blanc sec
1 mànec d'herbes: 1 fulla de llorer, unes branques de farigola i orenga
alls ( 2 o 3 )
8 o 9 avellanes (per la picada)
julivert

Primer de tot, es fa bullir una mica les castanyes, no cal que quedin cuites del tot. ELs bolets els posem en remull( mínim mitja hora).
En una cassola es tira un raig d'oli i dos o tres alls, se'ls deixa que coguin fins que agafin color i se'ls treu (es reserven per la picada). Hi tirem llavors el conill, prèviament enfarinat, deixem igualment que agafi color i el treiem. Llavors hi tirem les cebes picades finetes i deixem que coguin en poc foc, quan comencin a agafar color, se'ls hi afegeix les herbes, el conill i el vas de vi blanc sec. Es deixa que cogui a foc lent, fins que s'assequin els liquits, llavors s'afegeix una mica d'aigua o un brou suau (o l'aigua dels bolets), es deixa una estoneta més, s'afegeixen els bolets i les castanyes, es deixa que cogui i quan estigui ja gairebé fet s'afegeix una picada que haurem fet amb els alls, les avellanes i el julivert. Es deixa uns minuts i ja ho tindrem llest per servir.

I per últim, el nostre plat estrella perquè ens encanta la botifarra negra, els bolets, les castanyes i la ratafia de la nostra terra!!! 



Crema de castanyes amb trompetes, calamarsets i botifarra negra

Ingredients
  • 12 calamarsets
  • 250 g de castanyes pelades
  • 1/2 litre de brou de pollastre
  • 150 g de crema de llet
  • 1 ceba
  • 1 patata
  • 5 g de ratafia
  • 1/2 kg de trompetes de la mort
  • 80 g de botifarra negra ecològica
  • oli d'oliva
  • sal i pebre
Elaboració
Per fer la crema de castanyes, en una cassola amb una mica d'oli sofregiu la ceba i la patata tallades a rodanxes.

Quan estiguin dauradetes, afegiu-hi les castanyes pelades, el brou, la crema de llet, la sal i el pebre, remeneu-ho bé i deixeu-ho coure durant 15 minuts. Després, tritureu-ho amb el túrmix i reserveu-ho.

A continuació, en una paella amb una mica d'oli salteu els calamarsets, la botifarra tallada a daus i les trompetes. Quan estigui tot ben ros, rectifiqueu-ho de sal i pebre i reserveu-ho.

Tot seguit, a la paella de saltar els calamarsets poseu-hi la ratafia i deixeu-la reduir a foc suau.

I ja per acabar, emplateu el saltat de calamarsets, botifarra i trompetes, poseu-hi la crema de castanyes al voltant i guarniu el plat amb la ratafia reduïda.


 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario